Dezynfekcja wody pitnej dla zwierząt

Biały pies pije wodę prosto z kranu.
| Kategoria: Dezynfekcja | Komentarz: 0

Woda zdatna do picia, jak i wykorzystywana na potrzeby gospodarcze musi spełniać odpowiednie kryteria. Jak dezynfekować wodę pitną dla zwierząt?

  • Zwierzęta powinny mieć stały dostęp do wody w misce
  • W zależności od problemu stosuje się różne metody dezynfekcji wody
  • Źródła wody pitnej mogą zawierać różne mikroorganizmy
  • Uzdatnianie wody to proces polegający na dostosowaniu fizykochemicznych właściwości wody do stanu czystości

Woda niezbędna jest do życia – tak samo ludziom, jak i zwierzętom. Stanowi ważny składnik wszystkich płynów ustrojowych, jest termoregulatorem (rozprowadza po organizmie ciepło, pomaga utrzymać określoną temperaturę), reguluje również stężenie płynów i soli mineralnych w organizmie. Będąc głównym składnikiem krwi, transportuje tlen i niezbędne składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała, jest konieczna do prawidłowej pracy enzymów trawiennych, bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecamy: Witaminy dla psa

Zapotrzebowanie na wodę

Ciało zwierząt składa się w ok. 70% z wody, a dobowe zapotrzebowanie na wodę zależy od różnych czynników – m.in. od gatunku, masy ciała, temperatury otoczenia, ilości spożywanych suchych pokarmów, a także od rodzaju produkcji. Zwierzęta powinny mieć stały dostęp do wody. Jeśli zapotrzebowanie na nią nie będzie zaspokojone, może to wpłynąć negatywnie na ich wydajność i produkcyjność. Ważne jest jednak, aby woda była odpowiedniej jakości, Źródła wody pitnej mogą zawierać różne mikroorganizmy, w tym mikroorganizmy takie jak chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby, a także pasożyty i ich formy przetrwalnikowe. Co więcej, zwierzęta (wyłączając ptactwo) mają zwykle bardziej wyczulony węch, dlatego niechętnie piją wodę o przykrym zapachu. Jakość wody również wpływa na chów i produkcję. Z tego względu ważna jest kontrola jakości wody i jej dezynfekowanie.

Ecocid S 1 kg

Ecocid S 1 kg

69,44 zł

Uzdatnianie wody

Uzdatnianie wody to proces polegający na dostosowaniu fizykochemicznych właściwości wody do stanu czystości, który wymagany jest dla konkretnego zastosowania. W zależności od potrzeb stosuje się różne metody, m.in. zmiękczanie (zapobiegające rozwojowi kamienia), demineralizację (usunięcie z wody rozpuszczonych w niej soli), napowietrzanie, odwróconą osmozę, odżelazianie (usunięcie z wody nadmiernych związków żelaza) czy filtrację (oczyszczanie wody np. z ziaren piasku czy zawiesin). W niektórych przypadkach,  w celu uzdatnienia wody, może być konieczna dezynfekcja (odkażanie), polegająca na niszczeniu, usuwaniu lub dezaktywacji mikroorganizmów o charakterze patogennym, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia zwierząt i ludzi. Trzeba przy tym pamiętać, że zgodnie z prawem zarówno woda zdatna do picia, jak i wykorzystywana na potrzeby gospodarcze (w tym do pojenia zwierząt gospodarskich) musi spełniać odpowiednie kryteria, również bakteriologiczne. Polecamy: Dezynfekcja

Dezynfekcja wody pitnej

Według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. cielętom i świniom powyżej 2. tygodnia życia, kurom nioskom i kurczętom brojlerowym należy zapewnić stały dostęp do wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Z kolei w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 r. znajdziemy informację, że woda zdatna jest do użycia, jeśli wolna jest od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia wymagania mikrobiologiczne oraz chemiczne. W zależności od problemu stosuje się różne metody dezynfekcji wody. Do odkażania wody najczęściej wykorzystuje się związki chemiczne w stężeniu nieszkodliwym dla zwierząt i ludzi. Dbając o odpowiednią jakość wody, warto również dbać o regularne czyszczenie i konserwację systemów pojenia.

Komentarze: 0

Zostaw swój komentarz